Het idee voor de uitvoering van dit experiment kwam uit de theorie dat het verband tussen volume en de tempratuur van eenzelfde stof, onder een gelijke druk, recht evenredig is. Dit betekent dat als de temperatuur dus twee keer zo klein wordt, wordt het volume dat ook. Als het volume dus nul is, dan staan de moleculen stil en is de temperatuur dus tot het absolute nulpunt gedaald. Met dit gegeven bedachten we dus dat als je het volume van, in dit geval, CO2 zou meten bij een tempratuur van 20 graden Celsius, 60 graden Celsius en 100 graden Celsius, en die lijn dan door zou trekken naar beneden, je op het absolute nulpunt zou uitkomen. Daarnaast moest er natuurlijk berekent worden hoeveel azijn en soda we moesten mengen. Met de reactie vergelijking kun je berekenen hoeveel mol CO2 je nodig hebt, dat moest ongeveer 60 ml zijn, bij 20 graden Celsius. Aantal mol soda en azijn kon je zo uit de reactievergelijking halen en omgerekend was het 0,23 gram soda en 0,17 gram azijn.